Maitoalan huippuseminaari: Tiedolla ja taidolla tulosta
31.10.2023 00:00
Frami B
Maitoalan huippuseminaari: Tiedolla ja taidolla tulosta
31.10.-1.11.2023
Frami B, Kampusranta 9, Seinäjoki
MATERIAALIT 31.10.2023
- Maitomarkkinakatsaus Heikki Ojala
- Pötsi-hankkeessa havaittua Sini Konttas
- Tunnutuksen vaikutus rehun syöntiin, pötsin happamuuteen, maitotuotokseen Paula Rissanen
- Valkuaisomavaraisuus ja palkokasvienkäyttä ruokinnassa Pirkko Tuominen
- Maidon ja naudanlihantuotannon vahvuudet ja tulevaisuudennäkymät Jyrki Niemi
- Sairauksien seuraukset euroissa Jarkko Niemi
- Yrittäjäpuheenvuoro Juha Luhtanen
MATERIAALIT 1.11.2023
- Terveyttä ja parempaa kasvua Seija Perästö
- Demostraatiopiste-poikimasimulaattori
- Demonstaatiopiste-sailorehun-kuiva-ainemittarit
- Yrittäjäpuheenvuoro Sanna Savunen
SEMINAARISTA
Toimintaympäristön muutokset haastavat maitotilayrittäjää, mutta tiedolla ja taidolla varmistetaan menestys myös tulevaisuudessa. Eläinterveydellä on mittavat taloudelliset vaikutukset. Varmista lehmälle terve siirtymä seuraavalle tuotoskaudelle ja vasikalle elinvoimainen alku elämään. Nyt on aika ottaa löysät pois! Tule kuulemaan huippuasiantuntijoiden uusinta tietoa ja maitotilayrittäjien avaimia menestykseen.
Tilaisuus on Pötsi- ja Vahvat Vasikat -hankkeiden päätösseminaari.
Ohjelma
Tiistai 31.10.2023
Auditorio
9.30 Kahvia ja purtavaa tarjolla
9.55 Tervetulosanat
Sessio 1
10.00 Maidon- ja naudanlihantuotannon vahvuudet ja tulevaisuudennäkymät - Jyrki Niemi, Luonnonvarakeskus
10.30 Tuulta vai tyyntä maitomarkkinoilla? - Heikki Ojala, ProAgria Keski-Pohjanmaa
11.15 Happy cows, happy farmers, happy planet - Joep Driessen, Hollanti www.cowsignals.com
12.15 – 13.30 Lounas ja minimessut (A-Rehu, Lantmännen, Feedex, Valio, DeLaval, Luonnonvarakeskus,Vilomix, Faba, AIV/Eastman, MSD Animal Health, Happowa Oy )
Sessio 2
13.30 Miten tunnutus vaikuttaa pötsiin, tuotokseen ja terveyteen - Paula Rissanen, Helsingin yliopisto
14.00 Pötsistä opittua: hyvät käytännöt pilottitiloilta - Sini Konttas, ProAgria Etelä-Pohjanmaa
14.30 Sairauksien seuraukset euroissa - Jarkko Niemi, Luonnonvarakeskus
15.00 Kahvi ja minimessut (A-Rehu, Lantmännen, Feedex, Valio, DeLaval, Luonnonvarakeskus, Vilomix, Faba, AIV/Eastman, MSD Animal Health, Happowa Oy)
Sessio 3
15.30 Valkuaisomavaraisuus ja palkokasvien käyttö ruokinnassa - Pirkko Tuominen, ProAgria Itä-Suomi
16.00 Yrittäjäpuheenvuoro: Rehuntuotannon suunnittelu ja tilan johtaminen - Juha Luhtanen
17.00 Minimessut (mukana A-Rehu, Lantmännen, Feedex, Valio, DeLaval, Luonnonvarakeskus, Vilomix, Faba, AIV/Eastman, MSD Animal Health, Happowa Oy) ja yhteinen verkostoitumistilaisuus klo 18 saakka
Keskiviikko 1.11.2023
Auditorio, Kahvia tarjolla
Sessio 1
8.45 Seminaaripäivän aloitus auditoriossa
9.00 Demonstraatiopisteiden kiertäminen pienemmissä ryhmissä
Demonstraatiopiste 1: karkearehujen kuiva-ainemittarit
Demonstraatiopiste 2: poikimasimulaattori
Demonstraatiopiste 3: Dry to fresh – onnistunut siirtymäkausi (Joep Driessen)
Yhteenveto demopisteistä auditoriossa
Klo 11.10-12.15 Lounas, mahdollisuus tutustua lisää poikimasimulaattoriin
Sessio 2:
Klo 12.15. YoungstockSignals – Tee vasikoiden kanssa oikeita asioita - Joep Driessen, Hollanti www.cowsignals.com
Sessio 3
13.30 Terveyttä ja parempaa kasvua vasikoille - Seija Perasto, ProAgria Etelä-Pohjanmaa
Yrittäjäpuheenvuoro: Miten onnistuimme parantamaan tilamme vasikkaterveyttä - Sanna Savunen
14.30 Kahvit ja hyvää kotimatkaa! Vielä mahdollisuus tutustua poikimasimulaattoriin
Seminaariin kiinnitetyt puhujat (ohjelma täydentyy ja pidätämme oikeuden muutoksiin)
Joep Driessen
Hollantilainen eläinlääkäri ja CowSignals-kouluttaja pitää esitykset seminaarin molempina päivinä. Kuulemme lehmän hyvää tuotosta ja terveyttä tukevasta managementista sekä vasikoiden onnistuneen juotolta vieroituksen käytännöistä. Pienemmissä ryhmissä pääsemme kuulemaan Joepin vinkkejä onnistuneeseen umpi- ja siirtymäkauteen. Joep on innostava puhuja, joka tekee yhteistyötä maitotilayrittäjien kanssa ympäri maailmaa. Luennot pidetään englanniksi, esitysmateriaalit ovat suomeksi.
Jyrki Niemi – maatalouspolitiikan tutkimusprofessori, Luonnonvarakeskus
Minne maailma on menossa – mitkä ovat suomalaisen maidon- ja naudanlihantuotannon vahvuudet ja tulevaisuuden näkymät. Agronomiliiton Vuoden vaikuttajaksikin vuonna 2019 valittu Jyrki osaa esittää monimutkaisetkin asiat selkeästi ja kiinnostavasti.
Heikki Ojala – erityisasiantuntija, ProAgria Keski-Pohjanmaa
Agronomi Heikki Ojala auttaa monivuotisen, asiantuntijatyössään hankkimansa kokemuksen avulla maitotiloja strategiseen johtamiseen ja investointeihin liittyvissä asioissa. Hänen erityisosaamistaan ovat sukupolvenvaihdosneuvonta sekä kirjanpito ja verotus. Hänet tunnetaan informatiivisista maitomarkkinakatsauksista, joiden laatiminen edellyttää tiivistä markkinoiden ja koko toimialan seurantaa.
Pirkko Tuominen – luomutuotannon erityisasiantuntija, ProAgria Itä-Suomi
Kuulemme käytännön keinoja valkuaisomavaraisuuden kasvattamiseksi maitotilalla ja kuinka palkokasveja käytetään lypsylehmien ruokinnassa. Pirkolla on pitkä kokemus asiantuntijatyöstä ja vahvat pohjoismaiset verkostot.
Jarkko Niemi – tutkimusprofessori, Luonnonvarakeskus
Kuinka paljon vasikkaripuliin, hapanpötsin tai ketoosiin sairastuminen maksaa? Kansainvälisistä tutkimuksista sekä Pötsi- ja Vahvat Vasikat-hankkeiden pilottitiloilta kerätystä aineistosta selviävät sairauksien aiheuttamat taloudelliset vaikutukset. Jarkko on tutkinut jo vuosien ajan eläinterveyden taloudellisia näkökohtia ja kirjoittaa säännöllisesti artikkeleita mm. KMVET-lehteen.
Juha Luhtanen – maitotilayrittäjä
Luhtasten tilalla on panostettu tilakokonaisuuden johtamiseen ja rehuntuotannon suunnitteluun karjan tarpeiden mukaan. Juhalla on monipuolista kokemusta tavoitteellisesta rehuntuotannosta ja korkeatuottoisen karjan ruokinnasta.
Sanna Savunen – maitotilayrittäjä
Savusten tilalla on panostettu vasikkaterveyden parantamiseen, mistä Sanna kertoo kokemuksia. Hyvän eläinaineksen potentiaali voidaan taudeista huolimatta ylläpitää taidokkaalla hoidolla ja erinomaisilla olosuhteilla.
Paula Rissanen – väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto
Kuulemme, mitä muutoksia pötsissä tapahtuu poikimisen jälkeen - tasaako tunnutusruokinta pötsin pH:n laskua poikimisen jälkeen ja mitä vaikutuksia tunnutuksella on pötsin mikrobistoon, maidontuotantoon ja lehmän terveyteen. Tutkimustiedon lisäksi Paulalla on myös vahva käytännön osaaminen maidontuotannosta.
Seija Perasto – terveydenhuoltoeläinlääkäri, ProAgria Etelä-Pohjanmaa
Seija kertoo, millaisia käytännön kokemuksia on saatu vasikkaterveydestä ja vasikoiden kasvusta Vahvat vasikat -hankkeen pilottitiloilta sekä kansainvälisistä seminaareista. Seija on toiminut sekä Pötsi- että Vahvat Vasikat -hankkeiden asiantuntijaeläinlääkärinä ja tehnyt maitotiloilla terveydenhuoltoa useiden vuosien ajan.
Sini Konttas – lypsykarjan ruokinnan erityisasiantuntija, ProAgria Etelä-Pohjanmaa
Kuulemme, millaisia pötsiterveyteen vaikuttavia käytännön havaintoja on tehty Pötsi-hankkeen pilottitiloilla. Hanketyön lisäksi Sini tekee ruokinnan ja tuotannon ohjausta maitotila-asiakkaiden kanssa.
31.10. Minimessuilla pääset tutustumaan yritysten tuotteisiin ja tietoiskuihin. Minimessuilla mukana: A-Rehu, Lantmännen, Feedex, Valio, DeLaval, Luonnonvarakeskus, Vilomix, Faba, AIV/Eastman, MSD Animal Health, Happowa Oy
1.11. pienemmissä ryhmissä kierrettävät pisteet
- Joep Driessenin vinkit onnistuneeseen umpi- ja siirtymäkauteen (kielenä englanti, materiaalit suomeksi)
- Säilörehun kuiva-ainemittarit ja Pötsi-hankkeessa kerätyt käyttökokemukset
- Suomen ainoan poikimasimulaattorin avulla perehtymistä oikeaoppiseen poikima-avun antamiseen
Hinta:
ennen 31.8. 2 päivää 260 e + alv (sis. ohjelman mukaiset lounaat ja kahvit).
1.9. alkaen 2 päivää 290 e + alv (sis. ohjelman mukaiset lounaat ja kahvit).
1 päivä 160 e + alv (sis. ohjelman mukaisen lounaan ja kahvit)
Ilmoittautumiset viimeistään 15.10.2023 (huom. majoituskiintiö umpeutuu jo 30.9.2023)
Ilmoittautumisehdot: maksuton peruutus 15.10.2023 mennessä
Majoitusvaraukset suoraan Hotelli-Ravintola Almasta, joka sijaitsee aivan Seinäjoen rautatieaseman vieressä: https://www.hotelalma.fi/
Tiistai-iltana 31.10. klo 19 on mahdollisuus osallistua seminaariväen yhteiselle illalliselle Hotelli-Ravintola Almassa. Illallinen on omakustanteinen, tee varaus sähköpostitse suoraan Almasta: alma@hotelalma.fi
· Kaikissa varauksissa kerro kiintiötunnus PROAGRIA2023 varausta tehdessäsi. Kiintiö on voimassa 30.9.2023 asti eli ennen kuin ilmoittautumisaika päättyy!
· Majoitusten hinnat
2 hh 134 e/yö (67 e/hlö)
1 hh 112 e/huone
Hintoihin sisältyy aamiainen, pysäköinti, iltasauna sekä wi-fi.
Tapahtuma on osa Pötsi- Vahvat Vasikat -hanketta.
Laidunsäätiö