Valtakunnalliset lammaspäivät Turussa 2025
28.10.2025 11:00
Holiday Club Turun Caribia
Päiväkohtainen ohjelma
TI 28.10. SEMINAARI
Vastuullisen lammastilan johtaminen ja tuotannonhallinta
Holiday Club Turun Caribia
11.00 Lounas, kuuluu seminaarin hintaan
12.00 Seminaarin avaus – Sari Heltelä ja Kaie Ahlskog, ProAgria, Vastuullisen lammasyrityksen ABC -hanke
12.15 Kohti kannattavaa ja vastuullista lammastuotantoa – Lesley Stubbings, asiantuntija, LSSC Ltd, Iso-Britannia (etäyhteydellä)
Lesley Stubbings on brittiläinen lammasalan asiantuntija, joka on työskennellyt alalla yli 45 vuoden ajan. Hän tarjoaa neuvontaa viljelijöille, eläinlääkäreille, yrityksille ja viranomaisille tuotannonhallinnan, ravitsemuksen ja loistorjunnan kysymyksissä. Lesley on ollut keskeisessä roolissa SCOPS-aloitteessa (Sustainable Control of Parasites in Sheep) sen perustamisesta lähtien. Hänelle on myönnetty OBE-arvonimi vuonna 2006 ansioistaan lammasalan kehittämisessä. Lesley toimii myös Nottinghamin yliopiston kunnia-apulaisprofessorina ja on Sheep Veterinary Society -järjestön kunniajäsen.
13.20 Kahvitauko
13.40 Lammastuotannon parhaat käytännöt – vastuullisuus ja tehokkuus tasapainossa, Tomas Olsson, lampuri, Norrby gård, Ruotsi

Tomas Olsson on ruotsalainen lampuri ja Norrby Gård -tilan yrittäjä, joka kasvattaa noin tuhatta uuhta Ruotsin Mälardalenin alueella. Hän toimii Ruotsin lammastuottajien yhdistyksen puheenjohtajana sekä alueellisena johtajana LRF Mälardalenissa. Tomas on tunnettu eläinten hyvinvointia, maiseman avoimena pitämistä ja luonnon monimuotoisuutta tukevista tuotantomenetelmistä, kuten pitkästä laidunkaudesta ja monipuolisista laitumista. Tilalla tehdään aktiivista jalostustyötä sekä puhdasrotuisten että risteytyseläinten kanssa. Karitsoinnit on ajoitettu tammikuun alkuun ja huhtikuuhun.
15.00 Lammasabc.fi-tietopankki, käyttö ja koulutusmateriaalit – Sari Heltelä, ProAgria
15.15 Miten parannan katraani tulosta, työpajat ja yhteenveto
17.15 Tilaisuus päättyy
Osa luennoista pidetään englanniksi ja tulkataan suomeksi.
Seminaarin hinta 75 € + alv 25,5 %, sisältää myös lounaan ja kahvit.
Etäosallistumismahdollisuus seminaariin järjestetään, hinta 65 € + alv 25,5 %.
Ilmoittautuneille lähetetään linkki sähköpostilla ennen seminaaria.
Lampuri-illallinen 49 €/hlö
Kylpylä lisämaksusta 15 € / hlö / vrk ennakkotilauksesta. Jokainen hoitaa kylpylän ennakkovaraukset itse.
KE 29.10. OPINTORETKI
09.00 Lähtö hotellilta, Holiday Club Turun Caribia, Kongressikuja 1, Turku
09.30 Perkkiön tila, Kajander Tony ja Kati, Paimio, perkkiontila.com.
Perkkiön tila sijaitsee Varsinais-Suomessa Paimion kaupungissa. Tilalla toimi ennen Perkkiön jalostussikala ja tilalla siat ovat yhä suomalaisia maatiaissikoja. Tilalla eläimet pääsevät ulos laitumelle vuoden ympäri sään salliessa. Nykyään tilalla jalostetaan ruskeita ja mustia suomenlampaita, uuhia 76 kpl.
Tilalla pyritään kaikessa toiminnassa huomioimaan ympäristövaikutukset ja eläinten hyvinvoinnin. Pellot ovat suorakylvössä ja kasvipeitteisiä ympäri vuoden.
Tilalla toimii myös toimintaterapiayritys Terapiapalvelu Onnen Aistit Katin johdolla.
10.50 Peimarin koulutila, Piikkiö, livia.fi/elainala
2024 entinen emakkopihatto korjattiin lampaille ja ensimmäiset karitsoinnit olivat samana talvena. Lampaan laiduntaa lähilaitumilla ja perinnebiotooppisilla laitumilla. Uuhia 60 kpl.
Laidunnuksessa käytetään emolehmiä ja lampaita vuorottelen tietyillä lohkoilla. Lampaat myydään teuraaksi ja eloon. Villa käytetään koulun kursseille. Toisen asteen opiskelijat osallistuvat tilan töihin ja eläinten hoitotöihin. Rehuntuotantoa.Tuorlassa avattiin keväällä maatalouden vesistöpolku
11.55 Lounas, Tuorlan majatalo
13.30 Riku Tapani, Laitila, facebook.com/Katinhannanpontevat
Tilalla kasvatetaan texel-rotuisia lampaita. Uuhia 110 kpl.
Lampola on otettu käyttöön 2023 syksyllä. Peltotyöt tehdään omalla kalustolla. Tilalla viljellään nurmirehuja ja viljaa lampaiden rehuksi. Isäntä tekee satunnaisesti urakkatöitä myös tilan ulkopuolella.
15.20 Rintalan tila, Rintala Samuli ja Satu, Yläne, rintalantila.fi. KAHVIT
Tilalla kasvatetaan luomussa suomenlampaita, kainuunharmaita, risteytyksiä. Neljä lampolaa käytetään tuotannossa ja rehut jaetaan apevaunulla näistä kolmeen. Uuhia karitsoidaan kolme kertaa vuodessa. Uuhia 320 kpl. Tilan villa – ja taljatuotteet myydään suoraan. Rehut tehdään itse.
18.00 Paluu Hotelli Holiday Club Turun Caribia
Retken osallistumismaksu 75 € (+ alv 25,5 %) sisältäen bussikuljetuksen, vierailukäynnit, lounaan, kahvin ja suojavaatteet.
19.30 LAMPURI-ILLALLINEN hotellilla
MENU
Alkuruoka: Mozzarellasalaattia - Bufala mozzarellaa, marinoitua punasipulia, kirsikkatomaattia ja basamicokastiketta salaattipedillä.
Pääruoka: Ylikypsää karitsanpotkaa - Timjami-valkosipuliperunaa, paahdettuja juureksia ja timjamikastiketta.
Jälkiruoka: Pavlova – marenkia, passionvaahtoa ja tuoreita hedelmiä
Hinta á 49 eur/hlö
TO 30.10. SUOMEN LAMMASYHDISTYS RY:N SYYSKOKOUS
9.00 Kokouksen avaus, puheenjohtaja Juha Tähkämaa
9.15 Villamarkkinoiden tilanne Suomessa ja Euroopassa, yhteistyön rakentaminen kansainvälisesti, lampuri, kehräämöyrittäjä ja EWA:n Suomen villalähettiläs Satu Kumpulainen
10.15 Taljan tie, toimitusjohtaja Pontus Bergstrand ja tuotantopäällikkö Eva Alexandersson, AB Tranås Skinnberedning, Ruotsi (esitys ruotsiksi, tulkataan suomeksi)
11.30 LOUNAS (omakustanteinen, hinta 15,70 €)
12.30 Vuoden Lammastilan 2025 palkitseminen ja lampaiden tuotosseurannan parhaat tilat 2024, kunniakirjojen jako
n. 13.00 Sääntömääräiset asiat, §4
Hallituksen jäsenistä ja varajäsenistä erovuorossa ovat edustajat alueilta:
IV: Pohjois- ja Etelä-Savo, Pohjois-Karjala
V: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Keski-Pohjanmaa
n. 14.00 KAHVITAUKO, SLY tarjoaa kokouskahvit.
n. 15.00 Kokouksen päätös
Tervetuloa!

