Inspiroidu, maistele ja verkostoidu matkailu- ja ruokateemaisella opintomatkalla Ruotsissa ja Tanskassa
18.11.2025 07:10
Tanska ja Ruotsi
Lähde mukaan opintomatkalle Etelä-Ruotsin viehättävään Skåneen ja Tanskan hurmaaviin maisemiin!
Matkalla tapaamme intohimoisia ruoan tuottajia, maistelemme paikallisia herkkuja ja tutustumme innovatiivisiin ja kestäviin matkailukonsepteihin. Matka tarjoaa pääsyn kohteisiin, joihin omatoimimatkalla ei pääsisi.
Sinä voit keskittyä nauttimaan reissusta, kun matkan vetäjät huolehtivat järjestelyistä ja aikatauluista.Tervetuloa mukaan!
Matkan ohjelma:
18.11.
Klo 7.10 lähtö Helsingistä Finnnairin lennolla kohti Kööpenhaminaa. Olemme perillä paikallista aikaa klo 7.55.
Suuntaamme luomuaamiaiselle ja tilavierailulle Grantoftegaardiin.
Grantoftegaard on sosiaalis-ekologinen luomutila Tanskan Ballerupissa. Tilalla tuotetaan luomuvihanneksia ja hoidetaan eläimiä pienimuotoisesti luonnon ehdoilla, kiertotaloutta ja biodiversiteettiä vaalien. Samalla se tarjoaa kuntouttavaa ja osallisuutta lisäävää työtoimintaa erityistä tukea tarvitseville.
Vierailulta suuntamme Kööpenhaminan Torvehallerne-kauppahalliin ja jokainen saa tutustua rauhassa haluamiinsa kojuihin ja syödä lounaan.
Kauppahallista ajamme hetkessä Ruotsin puolelle liki 8 km pitkää Juutinrauman siltaa pitkin ja maisemat sillalta ovat jo itsessään elämys.
Saavumme Ängavallenin maatilalle,jossa nautimme 4 ruokalajin illallisen ja kuulemme heidän tarinansa.
Vuonna 1971 Rolf Axel Nordström osti Ängavallenin maatilan ja toteutti unelmansa: Elää eläinten kanssa niiden ehdoilla ja tuottaa ruokaa luonnonmukaisesti alusta loppuun. Hän aloitti sikojen kasvatuksen ja antoi niiden elää mahdollisimman luonnollisesti. Siitä lähtien tila on kulkenut luomun tietä ja tilalle on tullut myös lehmiä, lampaita ja sikoja. Heillä ei tehdä kompromisseja eläinten hyvinvoinnin tai laadun suhteen. Tilalla on oma teurastamo, mylly, meijeri, juustola, leipomo, ravintola, kahvila, maatilamyymälä ja hotelli. He ovat sitoutuneet toiminnassaan 100% vastuullisuuteen ilman kompromisseja.
Lomalaitumen Gastropajat-hankeen opintomatkalla vierailtiin tilalla vuonna 2023:
"Ängavallen on ainutlaatuinen ekologinen maatilahotelli, jossa yhdistyvät upea luomuruoka, eläinten hyvinvointi ja rauhallinen maalaismiljöö. Vierailu siellä oli kokonaisvaltainen elämys – lämminhenkinen, inspiroiva ja omistajat olivat suurella sydämellä mukana päivittäisessä toiminnassa." Anne Mikkola, Lomalaidun ry.
19.11.
Päivän vietämme B2B Nordic Organic Food Fair -messuilla Malmössä. Messut ovat Pohjoismaiden tärkeimmät luomutuotteiden ja vastuullisesti tuotettujen tuotteiden messut ja ne on suunnattu alan yrittäjille tai alalla toimiville henkilöille.
Messuilta siirrymme Lundin kaupunkiin, jossa vapaata illanviettoa ja yöpyminen. Lund on kaunis ja historiallinen kaupunki Etelä-Ruotsissa, Skånen alueella, noin 15 kilometriä Malmöstä. Kaupunki on täynnä vanhoja rakennuksia ja kapeita mukulakivikatuja sekä paljon kahviloita ja ravintoloita.
20.11.
Aamiaisen jälkeen lähdemme ajamaan kohti Kullabergin niemeä. Siellä tapaamme vastuullisia elämyspalveluita tarjoavan Kullabergsguiderna yrityksen edustajan ja saamme tietoa yrityksen toiminnasta, suunnitelmista ja haasteista. He ovat saaneet Natures Best Sweden -merkin.
Nature’s Best Sweden on Ruotsin virallinen ekomatkailun laatumerkki. Se myönnetään matkailuyrityksille, jotka tarjoavat luonnossa tapahtuvia elämyksiä vastuullisesti – luonnon ja paikallisyhteisöjen arvoja kunnioittaen. Merkki takaa, että palvelu täyttää tarkat ympäristövastuun, kulttuurisen kestävyyden ja asiakaskokemuksen laatukriteerit.
Päivän aikana tutustumme viehättävään Kullabergin viinitilaan, jonka missio on olla Ruotsin kunnianhimoisin viinitila. Maistamme heidän tuotteitaan. Viinejä, jotka ovat saaneet muun muassa täydet kolme tähteä AWC:ssä, joka on maailman suurin ja yksi arvostetuimmista viinikilpailuista maailmassa.
Keveyen lounaan nautimme perinteikäällä musteritilalla Kullamust ravintolassa, jossa on valmistettu luonnollisen hyvää omenamehua jo vuodesta 1929.
Palaamme Lundiin hotellille ja vietämme vapaata iltaelämää kaupungissa.
21.11.
Rauhallisen ja kiirettömän aamun jälkeen suuntamme kohti Malmöä ja sen kauppahallia. Kaikki halukkaat voivat tutustua iljettävien ruokien museoon tai viettää omaa aikaa kaupungilla.
Finnairin lento takaisin Helsinkiin lähtee 19.20 Kööpenhaminasta ja lentokentälle saavumme kahta tuntia aikaisemmin.
Ohjelman muutokset ovat mahdollisia.
Ilmoittautumiset
Ilmoittautumisia pyydämme 1.8.2025 mennessä. KASVUUN-hanke tukee yrittäjien ja yksityisten henkilöiden matkaa ja siksi paikkoja on rajoitetusti.
Matkan hinta
Yrittäjät ja yksityiset henkilöt 955 € (plus alv noin 40 €). Hanke tukee yrittäjiä ja ykistyisiä matkustajia 200 €/henkilö. Tuen takia paikkoja on rajoitetusti.
Julkishallinnon organisaation edustajat 1155 €
Matkan maksaminen
Ennakkomaksu 350 € (alv 0 %) laskutetaan sitovan ilmoittautumisen jälkeen elokuussa 2025. Loppumaksu lähempänä matkaa.
Hintaan sisältyy:
-lennot Helsinki – Kööpenhamina – Helsinki
-majoitus kahden hengen huoneessa aamiaisin
-matkustajamaksut ja lentokenttäverot
-matkatavarat lennolla, käsimatkatavara 8 kg ja kirjattava matkatavara 1 x 23 kg
bussikuljetukset matkakohteessa
- majoittuminen jaetussa kahden hengen huoneessa aamiaisin
- 18.11. Grantoftegaard aamiainen ja esittely
- 18.11. yritysesittely Ängavallen
- 18.11. päivällinen Ängavallen
- 19.11. Nordic Food Fair -messuliput
- 20.11. tapaaminen Kullabergs Guiderna ja Kullabergs Vin, muutamat viinimaistelut, kevyt lounas
- matkanjohtajan ja tulkin palvelut
Hintaan ei sisälly, lisämaksut
- majoitus yhden hengen huoneessa, lisämaksu 165 €
- muut kuin yllä mainitut ateriat ja ruokajuomat
- peruutusturva ja matkavakuutus
Matka on suunnattu maaseudulla yritystoimintaa harjoittaville yrittäjille, erityisesti matkailu-, elintarvike-, luonto-, elämys- ja hyvinvointiyrittäjille tai näistä aloista kiinnostuneille maaseudun toimijoille.
Matkan järjestää ja matkaa tukee KASVUUN-hanke. Vastuullisena matkatoimistona toimii Forssan Matkatoimisto Oy.
Matkalla mukana: Sonja Kankaanpää/ProAgria Etelä-Suomi, viestintä ja markkinointi, Tuula Repo/ProAgria Etelä-Suomi, elintarvikepuolen, yritysneuvonnan ja viennin kehityspäällikkö sekä tulkkina Johan Gustafsson.
Lisätietoja:
Sonja Kankaanpää
050 4704039
sonja.kankaanpaa@proagria.fi