Valmistetaan piparkakkutaikinaa -live

2.11.2023 09:00

Valmistetaan piparkakkutaikinaa!

Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset valmistautuvat jouluun. Livessä valmistuu piparit perinteisen ohjeen mukaisesti.

 

Paraisten piparkakut

1 ½ dl siirappi

200 g sokeria

250 g voita

1 tl kanelia

1 tl pippuria

1tl neilikkaa

(1tl inkivääriä)

½ rkl appelsiinin kuorta

2 munaa

hiukan suolaa

2 tl soodaa

½ kg vehnäjauhoja 

Voi ja sokeri vaahdotetaan. Siirappi ja mausteet kiehautetaan. Siirappi yhdistetään voisokerivaahtoon hyvin vatkaten. Munat lisätään yksitellen. Sooda ja suola sekoitetaan vehnäjauhoihin ja lisätään taikinaan. Taikina saa kovettuna rauhassa. Siitä kaulitaan ohut levy, josta otetaan piparkakkumuotilla leipiä. Ne paistetaan 200’C:ssa kauniin ruskeiksi. (Ohje: Farma Maaseutukeskus. 1994. Varsinais-Suomalaista ruokaperinnettä.)

 

Turkulainen piparkakku

3 dl siirappia

1 rkl kanelia

1 tl inkivääriä

1 tl pomeranssinkuorta

1 tl kardemummaa

200 g voita

1,5 dl sokeria

3 kananmunaa

n. 500g vehnäjauhoja

4 tl ruokasoodaa

 

Kaada siirappi kattilaan ja lisää mausteet, kuumenna ja lisää voi kuutioina joukkoon. Voi sulaa jäähtymisen aikana. Vatkaa jäähtyneeseen massaan sokeri ja kananmunat. Sekoita osaan vehnäjauhomäärään ruokasooda ja lisää seos taikinaan. Lisää loput jauhot. Anna makujen tasaantua seuraavaan päivään tai pakasta taikina odottamaan leivontaa. Kauli taikinasta levy ja ota siitä piparkakkumuotilla kakkuja. Paista 200’C n. 3-8 minuuttia piparin koosta riippuen.

(Ohje: Mari Mäenpää, L-S MKN)

 

Ajankohta

Alkaa:   2.11.2023 09:00
Päättyy:   2.11.2023 10:30

Lisää tapahtuma kalenteriisi