Valmistetaan piparkakkutaikinaa -live
2.11.2023 09:00
Valmistetaan piparkakkutaikinaa!
Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset valmistautuvat jouluun. Livessä valmistuu piparit perinteisen ohjeen mukaisesti.
Paraisten piparkakut
1 ½ dl siirappi
200 g sokeria
250 g voita
1 tl kanelia
1 tl pippuria
1tl neilikkaa
(1tl inkivääriä)
½ rkl appelsiinin kuorta
2 munaa
hiukan suolaa
2 tl soodaa
½ kg vehnäjauhoja
Voi ja sokeri vaahdotetaan. Siirappi ja mausteet kiehautetaan. Siirappi yhdistetään voisokerivaahtoon hyvin vatkaten. Munat lisätään yksitellen. Sooda ja suola sekoitetaan vehnäjauhoihin ja lisätään taikinaan. Taikina saa kovettuna rauhassa. Siitä kaulitaan ohut levy, josta otetaan piparkakkumuotilla leipiä. Ne paistetaan 200’C:ssa kauniin ruskeiksi. (Ohje: Farma Maaseutukeskus. 1994. Varsinais-Suomalaista ruokaperinnettä.)
Turkulainen piparkakku
3 dl siirappia
1 rkl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl kardemummaa
200 g voita
1,5 dl sokeria
3 kananmunaa
n. 500g vehnäjauhoja
4 tl ruokasoodaa
Kaada siirappi kattilaan ja lisää mausteet, kuumenna ja lisää voi kuutioina joukkoon. Voi sulaa jäähtymisen aikana. Vatkaa jäähtyneeseen massaan sokeri ja kananmunat. Sekoita osaan vehnäjauhomäärään ruokasooda ja lisää seos taikinaan. Lisää loput jauhot. Anna makujen tasaantua seuraavaan päivään tai pakasta taikina odottamaan leivontaa. Kauli taikinasta levy ja ota siitä piparkakkumuotilla kakkuja. Paista 200’C n. 3-8 minuuttia piparin koosta riippuen.
(Ohje: Mari Mäenpää, L-S MKN)