Kyminlinnan luonnonlaidunpäivä

15.6.2024 11:00

Kyminlinna

Tervetuloa viettämään luonnonlaidunpäivää Kotkan Kyminlinnaan 15.6. klo 11-15

Luonnonlaidunpäivää vietetään vuosittain juhannusta edeltävänä lauantaina, jolloin juhlitaan luonnonlaitumia ja niiden hoitajia - laiduntavia eläimiä. Laidunnuksen ansiosta niityillä kasvaa sellaista lajistoa, josta uhanalaistuneet pölyttäjät, perhoset, hyönteiset sekä kaikki miljoonat eliöt saavat ravintonsa ja voivat näin jatkaa olemassaoloaan.

Vuoden 2024 luonnonlaidunpäivänä tutustutaan Kyminlinnan luonnon- ja kulttuuriperintöön. Opastetuilla kierroksilla kuljetaan linnan portin sisäpuolella, alueilla joille yleisöllä ei yleensä ole pääsyä.

Opastetuilla kierroksilla on kaksi teemaa, luonto ja kulttuuri. Kulttuuriteemalla järjestetään kolme kierrosta ja luontoteemalla kaksi samansisältöistä kierrosta, ja kierroksille otetaan 15-30 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. 

Kierroksella kuljetaan noin kahden kilometrin pituinen reitti, joka on osin vaikeakulkuinen. Kierrokselle ei ole mahdollista ottaa mukaan lastenvaunuja tai kulkea rollaattorin kanssa. Kierrokselle tulee varautua hyvillä jalkineilla ja säänmukaisella vaatetuksella, sillä tapahtuma järjestetään kokonaisuudessaan ulkotiloissa. Kierrokselle ei myöskään saa ottaa mukaan koiria. 

Linnan lounaisportin ulkopuolella on opastuspiste, jossa on tarjolla tietoa Kyminlinnasta ja maisemalaidunnuksesta sekä tuote-esittelyjä ja -myyntiä lähialueen tuottajilta. Maistatamme makuja, pieniä suupaloja luonnonlaitumien ääreltä.

Linnan portin ulkopuolella ei ole niin haasteinen maasto, etteikö esteetön liikkuminen onnistuisi. Myös hihnassa olevan koiran voi ottaa mukaan linnan ulkopuoliseen tapahtumaan.Tapahtumapaikalla ei ole yleisö WC:tä.

Aikataulu

Klo 11 Opastuspiste avautuu 

Klo 11 Opastettu kierros 1: Kyminlinnan maisema ja luonto, oppaana lampuri Tuomas Mattila ja maisema-asiantuntija Auli Hirvonen, MKN Maisemapalvelut  (maks. 30 osallistujaa)


Klo 12 Opastettu kierros 2: Kyminlinnan kulttuuriperintö ja historia, Kotkan matkailuoppaat ry (maks. 30 osallistujaa)

Klo 12.30 Opastettu kierros 3: Kyminlinnan kulttuuriperintö ja historia, oppaana Kyminlinnan ystävät ry (maks. 15 osallistujaa)


Klo 13 Opastettu kierros 4: Kyminlinnan maisema ja luonto, oppaana lampuri Tuomas Mattila ja maisema-asiantuntija Auli Hirvonen, MKN Maisemapalvelut (maks. 30 osallistujaa)

Klo 14 Opastettu kierros 5: Kyminlinnan kulttuuriperintö ja historia, Kotkan matkailuoppaat ry (maks. 30 osallistujaa)


Klo 15.15 Opastuspiste sulkeutuu ja tapahtuma päättyy

 

Opastuskierrosten kesto on noin tunti.

 

Ilmoittautumiset opastuksille 12.6.2024 mennessä. Tapahtuma ja opastukset ovat maksuttomia, mutta opastukselle tarvitaan ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittautumislomakkeelle pääset tämän sivun alaosasta. Aikuisen mukana osallistuvia lapsia ei tarvitse ilmoittaa.

Lisätietoja tapahtumasta: Jenni Kunnaala 040 528 8610


Tapahtuman järjestävät Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset yhteistyössä Kotkan kaupungin, Kalliomäen tilan ja Taunolan pientilan kanssa. Tapahtuman järjestämistä tukee Opetushallitus.

 

Valtakunnallisen luonnonlaidunpäivän järjestävät yhteistyössä Luonnonlaidunlihan tuottajat ry, Luonnon- ja riistanhoitosäätiö, WWF, Metsähallitus, Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria ja Ruokavirasto.

 

mkn_artikkelikuva620x360.jpg  laidunpankki.png     oph_rahoittaa_rgb.png

 

Saapuminen Kyminlinnaan

Opastuspiste sijaitsee sisäänkäynnin Lounaisportin läheisyydessä. Siinä kokoonnutaan opastuskierroksia varten.

Kyminlinnaan alueella on rajoitetusti pysäköintipaikkoja. Suosittelemme ensijaisesti käyttämään julkista liikennettä tai saapumaan pyöräillen. Sutelantiellä on kaksi bussipysäkkiä. Kyminlinna juna-asema on myös lähellä. Tarkemmat tiedot julkisen liikenteen reiteistä löytyy Kotkan paikallisliikenteen sivulta täältä.

Pysäköintiohjeet

Autot voi pysäköidä kesäteatterin P-alueelle. Paikkoja on hyvin rajallisesti.

 

kyminlinnan-luonnonlaidunpaiva-kartta.jpg

 

 

 

 

 

Tapahtuma on päättynyt.

Paikkoja jäljellä

Opastettu kierros 1 klo 11 Kyminlinnan maisema ja luonto: On täynnä (voit ilmoittautua jonotuslistalle)
Opastettu kierros 2 klo 12 Kyminlinnan kulttuuriperintö ja historia: On täynnä (voit ilmoittautua jonotuslistalle)
Opastettu kierros 3 klo 12.30 Kyminlinnan kulttuuriperintö ja historia: On täynnä (voit ilmoittautua jonotuslistalle)
Opastettu kierros 4 klo 13 Kyminlinnan maisema ja luonto: On täynnä (voit ilmoittautua jonotuslistalle)
Opastettu kierros 5 klo 14 Kyminlinnan kulttuuriperintö ja historia: On täynnä (voit ilmoittautua jonotuslistalle)

Ajankohta

Alkaa:   15.6.2024 11:00
Päättyy:   15.6.2024 15:00

Lisää tapahtuma kalenteriisi

Tapahtumapaikka

Kyminlinna

Sutelantie 48
48400 Kotka

Tarkempi kartta ja ajo-ohjeet