Retkiä Pirkanmaan luonnossa

24.9.2022 00:01

 

retkia-pirkanmaalla-logo-2022-rgb-valmis-01.png (618 KB)   Retkiä Pirkanmaan luonnossa -tapahtumapäivä

Mitä muita retkipaikkoja on kuin Helvetinkolu tai Kintulammi? No nyt se selviää - kymmenen upeaa ja moninaista retkeilykohdetta esitellään lauantaina 24.9. koko päivän mittaan eripuolilla Pirkanmaata! Mukana opastamassa on myös runsaasti luontoalan yrityksiä. Lähde mukaan vaikka koko perheen voimin. Tule nauttimaan monipuolisista luonto- ja hyvinvointielämyksistä, upeista maisemista ja tietysti retkieväistä.

Tapahtumiin ilmoittaudutaan suoraan järjestävälle yritykselle.

 

Ajankohta: la 24.9. klo 10 alk. pitkin päivää

Kenelle: Uusista retkeilykohteista kiinnostuneille

Missä: Klikkaa tästä itsesi kartalle

Kuka: Tapahtuman järjestää Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset ry yhteistyössä Pirkanmaalaisten luontoalan yrittäjien kanssa.

Seuraa Facebookissa

 

TUTUSTU KOHTEISIIN

1. ALA-TOIKON TILA

Metsäretki Ala-Toikon maisemissa

Ihastellaan maisemia ja kerätään ajankohtaista metsän satoa, joten varaa muutama ämpäri tai kori mukaasi ja sään mukaiset tamineet. Retken päätteeksi, noin klo 12, makkara- ja mehutarjoilu Oraskodalla. Saunarannassa on myös mahdollisuus pulahtaa uimaan.

Paikka
Ala-Toikon piha, Ala-Toikontie 43, Ylöjärvi

Aika
Lähtö klo 10

Hinta
Maksu käteisellä oman maun mukaan

Ilmoittautuminen
To 22.9. mennessä ja lisätiedot: minna.sarvijarvi@gmail.com 040 5890355/Minna

Tutustu yritykseen

Facebook

Instagram

Kotisivut

 

2. HIKING TRAVEL, HIT KY

Koko perheen syyspäivä lähiluonnossa

Luonto on lähellä meitä myös kaupungissa. Tervetuloa tutkimaan, nauttimaan ja viettämään mukava syyspäivä Kaupin metsässä ja Näsijärven laineilla! Kokoontumiset parillisin tunnein klo 10 - 16 tukikohdassamme Kaupinpuistonkatu 4:ssä ns. BikiniBaarilla, josta voitte valita joko suurkanoottimelonnan tai kävelyn läheiselle rannan nuotiopaikalle.  Siellä tarjolla mehua, nokiapannukahvia/teetä, makkaran ja lettujen paistoa.  Kanootti palaa kohteesta BikiniBaarille parittomin tunnein klo 11 - 17.  Eli voitte kävellä metsän halki ja palata kanootilla takaisin. Retken jälkeen voitte vielä jäädä Kaupinojalle maalaamaan kiviä, jotka sitten voitte viedä kotiin mukananne.

Paikka
Lähtö ja paluu BikiniBaari, Kaupinpuistonkatu 4, Tampere (Kaupin vedenottamon vasemmalta puolelta alas rantaan)

Kesto
Lähdöt kahden tunnin välein parillisina tunteina BikiniBaarilta, paluu parittomina tunteina.  Retken keston voi jokainen itse määritellä välillä 10 - 17.

Aikataulu
Kävelyopastus ja melonta kohteeseen, lähdöt parillisina tunteina klo 10 - 16, kanoottipaluu parittomin tunnein klo 11 - 17.

Maksimi osallistujamäärä
Kanoottiin kerralla 7 aikuista, lapsia mahtuu enemmän. Kävelylle ei osanottajarajoitusta.

Hinta ja maksutapa
10 €/hlö sisältää ohjatun melonnan/metsäkävelyn ja tarjoilut nuotiolla.  Alle 5 v ilmaiseksi.  Maksu lähtiessä BikiniBaarilla, meillä käyvät käteinen, pankkikortti, Smartum ja TyKy-kuntosetelit.

Ilmoittautumisosoite
Tarjoilujen mitoittamiseksi toivomme ennakkoilmoittautumista 22.9. mennessä s-postilla: hikingtravel@hikingtravelhit.fi Kirjoita otsikkoon: 24.9.

Tutustu yritykseen

Facebook

YouTube

Kotisivut

Tripadvisor

 

3. KINTUKKA

Historian havinaa Kaitojenvetten rannalla - opastettu kotiseutu/luontoretki

Retkellä tutustut Lauhanvuori-Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkin yhteen merkittävään luonto- ja kulttuurikohteeseen. Retken jälkeen tiedät, mikä on Geopark, miten Kaidatvedet aikoinaan syntyi, miten siitä tuli merkittävä muinainen kulkuväyliä ja miten tälle luonnonkaunillle paikalle vuosien saatossa syntyi Parkanon metsämuseo. Museoalueen rakennusten ja esineiden myötä pääset perehtymään kehityskulkuun 1860-luvulta 1960-luvulle sahateollisuuden noususta metsätyön koneellistamiseen. Lisäksi pääset nauttimaan luonnon hyvinvointivaikutuksista kauniissa rantamaisemissa lyhyen patikkaretken myötä metsämielivetäjän opastuksella. Retken päätteeksi tarjolla nuotion äärellä retkikahvit/tee pikkusyötävän kera.

Paikka ja aika
Lauhanvuori-Hämeenkangas UNESCO Global Geopark

Kokoontuminen Parkanon metsämuseoalueen parkkipaikalla klo 13.00.  Sään mukainen vaatetus. Osoite: Rännärinmuseotie 112, 39700 Parkano.

Kesto
2-3 tuntia

Hinta
15 €/henkilö, joka maksetaan käteisellä paikan päällä

Maksimi osallistujamäärä
25 osallistujaa

Ilmoittautuminen
Hannu Raitiolle sähköpostilla hannu.raitio@me.com

Tutustu yritykseen

Kotisivut

 

4. KORPI OUTDOORS JA RETKI-ILOA

Ihmeellinen luonto -rastiretki

Lähde kanssamme kokemaan syksyisen luonnon kauneus ja tutustumaan suomalaiseen luontoon ja retkeilyyn. Rastiretken aikana kuljemme rastilta toiselle ratkoen luontoaiheisia tehtäviä leikkimielisessä visailussa.

Paikka
Kirskaanniemi, Lempäälä. Osoite: Koipitaipaleentie 100, Lempäälä

Kesto
Noin 2h

Lähtöajat
Klo 10:00, 10:30, 11:00, 13:00, 13:30, 14:00

Maksimi osallistujamäärä
10 hlöä/ lähtö

Hinta
28€, ilmoittautuminen verkkokaupassa

Lipunmyynti:    https://korpioutdoors.fi/tuote/ihmeellinen-luonto

Tutustu yrityksiin

RETKI-ILOA

Facebook

Instagram

Kotisivut

KORPI OUTDOORS

Facebook

Instagram

Kotisivut

     

 5. LATVARELLI YHTEISTYÖSSÄ RAUHALAN TILAN KANSSA - 23.9. HUOM! TAPAHTUMA ON VALITETTAVASTI PERUTTU SAIRASTAPAUKSEN VUOKSI

“Moi, mä olen metsä” -luova koko perheen metsäretki

Rauhalan tilan pihapiirin vanhassa metsässä odottaa koko perheen luova metsäretki, jonka aikana etsitään, taiteillaan, rakennellaan ja kerrotaan. Tulkaa viettämään aikaa metsään, johon on kätketty piilopaikkoja täynnä puuhaa. Metsän maasto on vaihtelevaa, mutta etäisyydet sopivat myös pienemmille kulkijoille. Osallistujat etenevät metsässä itsenäisesti luovien pisteiden välillä, mutta ohjaaja on paikan päällä auttamassa koko ajan. Metsäretki sopii perheille, jossa on leikkivässä iässä olevia lapsia. Metsätoiminnan järjestää Latvarelli, luontoa ja luovuutta yhdistelevänä Green Care -luontovoiman toimintana.

Paikka
Tapahtumapaikkana on Rauhalan tila Teiskossa osoitteessa Terälahdentie 405, 34260 Tampere (ajomatka n. 30 min Tampereen keskustasta). Tilan vierestä löytyy bussilinjan 90 pysäkki (Toijakylä, pysäkki 5354) joten paikan päälle voi tulla myös julkisilla. Parkkitilaa tapahtumassa on rajoitetusti, joten lippuja myydään rajoitettu määrä.

Kesto
24.9.2022 tapahtuma on auki 10-16 ja voit varata omaan osallistumiseesi noin puolitoista tuntia.

Hinta
20 €/perhe (3-6 henkeä) tai 7 €/osallistuja

Lipunmyynti Latvarellin verkkokaupasta tai maksu paikan päällä käteinen/mobilepay. Lippuja on parkkitilan ja pihapiirin pienen koon vuoksi rajoitettu määrä, katso tarkemmin Latvarellin verkkokaupan sivuilta lipunmyynnin auettua 1.9. alkaen.

Tutustu yritykseen

Facebook

Instagram

Kotisivu

 

6. LUONTOLEENA

Seitsemisen aarteet sienten kera

Sienisävytteinen patikointiretki Koveron perinnetilalta Multiharjun aarnimetsään. Aluksi tutustumme Koveron perinnetilaan, jonka jälkeen patikoimme rauhallisesti Multiharjun aarnimetsään ja takaisin. Matkan varrella tutustumme reitiltä löytyviin sieniin  ja keräämme niitä mahdollisuuksien mukaan ajankohdan tarjonnasta riippuen (Multiharjussa keruu ei ole sallittu). Retken lopussa keitämme nokipannukahvit ja nautimme LuontoLeenan valmistamia sienimaistiaisia. Retken kokonaispituus on noin kuusi kilometriä. Ota mukaasi kori, sieniveitsi ja omat eväät. Vaikka sienet eivät kiinnostaisi, tule kuitenkin mukaan, nähtävää ja koettavaa on siitä huolimatta.

Paikka
Seitsemisen kansallispuisto. Tapaamispaikka Koveron perinnetila, Seitsemisentie 948, Ikaalinen.

Kesto 4 tuntia

Aikataulu
Klo 11-15

Hinta 50 eur (sis. alv 24%, opastukset, Koveron perinnetilan sisäänpääsyn, nokipannukahvit, sienimaistiaiset)

Maksimi ryhmäkoko Osallistujamäärä max 12 hlöä.

Sitova ilmoittautuminen (nimi ja puh) viimeistään 20.9 sähköpostilla osoitteeseen luontoleena@gmail.com. Retki maksetaan sähköpostiin toimitettavalla laskulla. 

Tutustu yritykseen

Facebook

Instagram

Kotisivut

 

7.LOMAMÖKKI KURULA

Avoimet ovet lomamökki Kurulassa

Tervetuloa tutustumaan lomamökki Kurulaan. Kurulassa on tarjolla lettukahvit.

Paikka
Hankalantie 104, 34330 Poikelus

Kesto
Klo 11-18

Hinta
Maksuton

Tutustu yritykseen

Lomamökki Kurula

 

8. SOINTUVA METSÄ

Sointuva metsäretki

Aikaa oman luontosuhteen pohtimiseen kaikessa rauhassa? 

Lähde Sointuvalle metsäretkelle Kangasalan Katajajärven laavulle. Patikoinnin aikana keskitytään luonnonrauhaan. Hiljentyminen johdattaa kohti ohjattuja luontosuhde- ja rentoutusharjoituksia. Niiden avulla syvennytään omaan luontosuhteeseen. Lopuksi pysähdytään metsän keskelle ja luodaan yhdessä rentouttava äänimaisema matalan kynnyksen soittimilla. Harjoituksissa hyödynnetään musiikin terapeuttista käyttöä. Osallistuakseen ei tarvitse olla kokemusta retkeilystä tai soittamisesta.

Harjoitusten jälkeen evästelemme yhdessä Katajajärven laavulla. Sen jälkeen palaamme yhdessä lähtöpisteeseen. 

Retken hintaan sisältyy kahvi/tee ja makea pala sekä istuinalustan laina. Mukaan omat eväät laavulla syötäväksi. Metsäpalovaroituksen salliessa teemme laavulla tulet ja oman ruoan lämmittämiseen on aikaa makkaranpaiston ja kahvinkeiton ajan.

Paikka ja aika
Katajajärven laavu, Kangasala Lähtö klo 10, paluu noin klo 15

Helppokulkuinen reitti, jolla metsäpolkuja, pitkospuita sekä lyhyt osuus tien laitaa pitkin. Laavu on pienen järven rannalla.  Kohteessa on avolaavu, tulipaikka ja kaksi ulkohuussia. Retken kokonaispituus noin 8 km.

Kokoontuminen

Pajatien ja Vatialantien risteys 

Bussilla: Pysäkki Vällintie (8170) Kangasalan suuntaan, Vällintie (8171) Tampereen suuntaan. Pysäkeiltä matkaa retken lähtöpisteeseen on noin 1 km.

Omalla autolla: Parkkipaikka löytyy Muuntamontien päästä, jonka karttaan linkki alla. Autopaikalta kävelyä kokoontumispaikalle noin 10 min. Huom! Parkkipaikka on pieni emmekä voi taata sillä olevan tilaa.

Kokoontumispaikka, pieni parkkipaikka, bussipysäkit ja retkikohde kartalla: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1g-dCzZijoWxxI42CZYI5IQ_My9mLfU0&usp=sharing 

Kesto
Lähtöpisteestä alkaen noin 5 h

Hinta
45 € / hlö 35€ / opiskelijat, työttömät, eläkeläiset

Ilmoittautumislinkki ja maksuohjeet löydät täältä.

Osallistujamäärä
Retki toteutuu, jos ilmoittautumisia tulee minimissään 6

Maksimimäärä 12 osallistujaa

Soveltuvuus
Soveltuu nuorille ja aikuisille, jotka pystyvät patikoimaan 8 km. Helppokulkuinen reitti, jolla metsäpolkuja, pitkospuita sekä lyhyt osuus tien laitaa pitkin. Reitillä on lisäksi yksi jyrkkä nousu. Laavu on pienen järven rannalla.  Kohteessa on avolaavu, tulipaikka ja kaksi ulkohuussia. Retken kokonaispituus noin 8 km.

Peruutusohjeet ja maksun palautus
Jos joudut perumaan osallistumisesi, ilmoitathan siitä mahdollisimman pian osoitteeseen sointuvametsa@gmail.com tai numeroon 0400743770. Jos olet jo maksanut osallistumisesi ja joudut perumaan sen, palautamme hinnan kokonaisuudessaan. Jos tapahtuma perutaan sään takia tai järjestäjistä johtuvista syistä, palautamme maksut kokonaisuudessaan.

Tutustu yrittäjään

Facebook

Instagram

Kotisivut

 

9. SEITA ELÄMYSPALVELUT OY

Metsämieli-retki Pirkanmaan suurimmalla soidensuojelualueella Siikanevalla

Maailman meno saattaa välillä ahdistaa. Välillä tunnemme väsymystä, stressiä ja ärtymystä.

Lähde Metsämieli-retkelle rauhalliselle ja helppokulkuiselle Siikanevalle. Irtaannu arjesta, anna huolien kadota hetkeksi ja virkisty rauhoittavalla suolla. Sen tuoksuissa ja hiljaisuudessa. Tällä retkellä on lupa päästää irti.

Retken pituus n. 2,5km. Retken aikana teemme koulutetun Metsämieli ohjaajan opastuksella 4-5 rentouttavaa ja arjesta irtaannuttavaa harjoitusta. Reitti on helppokuluista maastoa, puoliksi pitkospuita ja puoliksi hyväkuntoista polkua.

Metsämieli-retken päätteeksi Vääräjärvenmaan tulipaikalla nautimme koivunmahla/puolukka drinkit, keitämme nokipannukahvit, paistamme makkaraa ja nautimme kylmäsavulohisämpylät. Opas kertoo samalla mielenkiintoisia tarinoita suosta, sen synnystä ja historiasta

Paikka ja aika
Siikaneva, lähtö Siikanevan parkkipaikka alueen itäpäässä Ollinkiventietä kunnes tulee opaste oikealle ”Siikaneva”. Lähtö retkelle parkkipaikalta klo 15.00.

Lisätietoa kulkuyhteyksistä löytyy täältä.

Kesto
Noin 2,5 h

Hinta
25 € (sis. alv 24%, Metsämieli- retki, mahladrinksut, nokipannukahvit, makkara ja kylmäsavulohisämpylät). Maksu käteisellä tai kortilla maksupäätteellä.

Ilmoittautuminen
Ilmoittautumiset sähköpostilla info@seitaelamys.fi tai puhelimitse 044 5108765.

 

10. VIHERIÄ

Lumoudu luonnosta

Lähde voimaannuttavalle metsäretkelle Ritajärven luonnonsuojelualueelle.

Oppaana mielenrauhaan ja rentoutumiseen toimii luonto- ja ympäristöneuvoja ja Natural Mindfullnes- opas Pauliina Salminen. Natural Mindfullnes on tietoista läsnäoloa, jota luonnon kauneus ja rauha korostaa. Retken aikana tehtävät harjoitukset ovat helppoja ja tehokkaita ja saat niistä palautumista helpottavan työvälineen arkeesi, ja samalla syvennät itsetuntemusta ja luontoyhteyttä.  Luonto tarjoaa useita terveys- ja hyvinvointivaikutuksia, joista kerron harjoitusten lomassa. Lämpimästi tervetuloa, vaikka et olisi aikaisemmin Mindfullnesista kuullutkaan. Ota ystävä mukaan ja ilmoittaudu: pai.salminen@gmail.com

Retkellä kuljemme satumaisen kauniin Valkeajärven ympäri, pysähdymme pitämään evästaukoa Paavinhatulle jossa on kota, nuotiopaikka ja huussi, reitin pituus on noin 2,3 km.

Hinta
20€ hlö

Paikka
Ritajärven luonnonsuojelualue, Sastamala. Lähtö ja paluu Ritajärven luonnonsuojelualueen pää parkkipaikka: Ritajärventie 358, Sastamala. Saavuthan paikalle hyvissä ajoin ennen retken alkua.

https://www.visitsastamala.fi/ritajarven-luonnonsuojelualue/

Aika
Lauantai 24.9.  klo 11:00
Sunnuntai 25.9. klo 13:00

Retken kesto
Noin 3 tuntia

Retki toteutuu myös pienessä sateessa.  

Soveltuvuus
Reitti ei ole esteetön ja sillä on pitkospuita, portaita, järven rannan kosteikkoa, kivikkoa ja juurakoita. Ei sovi liikuntarajoitteisille.

Mukaan tarvitset
Sään mukaisen vaatetuksen ja tukevat kengät, eväät ja juotavaa sekä istuinalustan.

Ilmoittautuminen
Ilmoittaudu pai.salminen@gmai.com tai 040 7274 228.

Maksu paikan päällä käteisellä tai  mobilepaylla.

Facebook

Kotisivut

Instagram

 

 

Tiedustelut: Jenni Kunnaala jenni.kunnaala@maajakotitalousnaiset.fi  tai 040 528 8610

Tapahtumapäivän järjestämistä tukee Vihtori Peltonen-Lihasulan Säätiö sr

 

retkia-pirkanmaalla-logo-2022-rgb-valmis-01.png (618 KB)

Tapahtuma on päättynyt.

Ajankohta

Alkaa:  

24.9.2022 00:01

Päättyy:  

24.9.2022 23:59

Lisää tapahtuma kalenteriisi