Pellolta pöytään - tapahtuma 9.7.2025 Mikkelin Karilassa
9.7.2025 10:00
Karila
Tapahtumassa tuodaan esille kestäviä, uudistavia ruoantuotannon tapoja ja ajankohtaista tutkimustietoa. Tapahtumassa on esillä myös keinoja, miten maatilat voivat lisätä ja ylläpitää luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemipalveluita. Tapahtuman ruokapalvelut ja paikalliset myytävät ruokatuotteet ovat osa kestävää ruokaketjua. Pääjärjestäjän, ”Pellolta pöytään näkyväksi” -hankkeen tavoitteena on tehdä näkyväksi kestävä, uudistava, vastuullinen paikallinen koko ruokaketju.
Tapahtumaan on vapaa pääsy.
Muutokset mahdollisia.
Aihepiirit: Älymaatalous, täsmäviljely (ajoautomatiikka, satokartoitus, kasvustosensorit, DON-mittari, Turo-robotti, dronet ym.); Peltokokeet (rypsi, kaura, nurmi); Marjat (herukkakatteet, kasvualustat mansikalle ja vadelmalle); Kasvintuhoojat, kauran punahometorjunta; Maanrakenne ja maan kasvukunto; maaperän ja rehun NIR-analyysit (Polispec, Agrocares, Eurofins); Maatalouden vesiensuojelu (valuma-alueen merkitys), Maatalousluonnon monimuotoisuus (perinnebiotoopit, vieraslajit, pölyttäjät ym.); Maisemanhoito, laidunnus.
Tapahtumassa tarjolla mm. NIR-rehuanalyysi ja DON-toksiinianalyysi, lue ohjeet etukäteen!
Alustava ohjelma:
klo 10 Aitausnäytös sähköverkkopika-aita
klo 10.30 Lammaspaimennusnäytös
klo 11.00 Dronenäytös
klo 11.30 Paneelikeskustelu: *Miltä näyttää Etelä-Savon ruokaketjun tulevaisuus — Ruokastrategia
klo 12.30 Paneelikeskustelu: *Nuorissa on tulevaisuus - nuoret maatalousyrittäjinä
klo 13.30 Konetyönäytökset niitto, karhotus, ajosilppuri
klo 14.30 Lammaspaimennusnäytös
klo 15.00 Dronenäytös
MKN Kahvila (Mikkelin maa- ja kotitalousnaiset)
Keittiömestareiden sesonkiherkut - lettukestit
Paikallisia ruokatuotteita -suoramyynti
Järjestäjät: ProAgria Etelä-Savo, Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaiset, Luonnonvarakeskus, Luomuinstituutti, Juvan Muumaa
Näytteilleasettajat: Lantmännen Agro Lahti, Eurofins Viljavuuspalvelu Oy, WiTracktor, NHK-keskus Oy, Saimaan Drone Oy, Kohvakan koneasema, Jussi Knaapi, Mediq Suomi Oy, Agco Suomi, Hankkija Oy, Suomiconnect Oy, Kiertoravinne Oy, DeLaval Oy, Saimaan Luomu, BSAG, Suomen paimenkoirayhdistys, JAMK, Savonia, LUT, MTK Etelä-Savo, Suomen Metsäkeskus, Suomen lammasosuuskunta, Etelä-Savon ELY-keskus
Panelistit:
Ruokastrategiakeskustelun puheenjohtajana toimii maakuntajohtaja Heini Utunen Etelä-Savon maakuntaliitosta. Keskustelijoina ovat:toimitusjohtaja Anniina Holopainen, Suomen lammasosuuskunta; kansanedustaja Vesa Kallio; yksikön päällikkö Ilpo Lehtinen Etelä-Savon ELY-keskus; toimitusjohtaja Heikki Pahkasalo, ProAgria Etelä-Savo; erityisasiantuntija Anni Savikurki, Maa- ja metsätalousministeriö; palvelujohtaja Mari Takkinen, Mikkelin Ruoka- ja puhtauspalvelut
Nuorten maatalousyrittäjien keskustelun puheenjohtajana toimii palvelu- ja kehityspäällikkö Pekka Häkkinen ProAgria Etelä-Savosta. Keskustelijoina ovat: maatalousyrittäjä, keittiömestari Juho Huurreoksa, Mäntyharju; maatalousyrittäjä Kukka-Maaria Kärki, Sulkava; maatalousyrittäjä Tanja Kyckling, Hirvensalmi; maatalousyrittäjä Taneli Pajunen, Mikkeli; maatalousyrittäjä, luomukasvintuotannon asiantuntija Sami Tiihonen, Kangasniemi.
Järjestävät hankkeet: Pellolta pöytään näkyväksi, Vesiviisas maaseutu, Kyyvesitalkkarin avulla valuma-alueet kuntoon, Kasvuniloa, Vastuullisen lammasyrityksen ABC, Ennakoiva omistajanvaihdos, Uutta virtaa Järvi-Suomen luomuun, Saaristoluonto ja maisema Järvi-Suomessa, Innovatiivisia keinoja syysöljykasvien kasvintuhoojien hallintaan luomutiloilla Innokas, Rapsipistiäisen ekologia ja ennakoiva hallinta RAPSE, Huoltovarmuutta ja resilienssiä ruokajärjestelmään ARMAS, Monimuotoisuudesta ja ekosysteemipalveluista lisäarvoa Järvi-Suomen maa- ja puutarhatiloille ARVO, Monihyötyiset viljelymenetelmät vihannestiloilla HYÖTY, Tarhamehiläisten tuottama pölytys osana huoltovarmuutta (MehiVarma), Täsmähyöty - Kilpailukykyä ja kestävyyttä täsmäviljelyllä: todennettua tietoa teknologian hyödyistä ja data käyttöön, AGRIForward - Elinkaaritehokas maatalouskone tulevaisuuden robottiympäristössä, AI Steward - Koneoppimismenetelmien ja kielimallien hyödyntäminen maatilan päätöksenteon tukemisessa, Luomukauralajikkeiden erityispiirteet, Luomutilatutkimusverkoston ja living lab -toimintamallin valmistelu Etelä-Savoon, Marjava,Uudet kasvualustat (UDKAT), BioMonitor4CAP